2009. május 4., hétfő

Konzum idiotizmus, avagy hogy is került a macska a mikroba?*

Gondolom többünket foglalkoztatott már a gondolat, miért is kell evidens dolgokat leírni egy használati utasítás lapjaira? Miért írják a gépkocsink használati utasításában, hogy "a gépkocsi ajtajának bezárása előtt győzödjön meg arról, hogy a keze nincs-e az ajtó és a keret között", mikor már egy nagycsoportos óvodás is tisztában van azzal, hogy az ajtó odacsípi ám a kezét, ha nem figyel?

Persze, a hülye amerikaiak tehetnek erről is. Miattuk kell ráírni a mikrohullámú sütőre is, hogy "macska szárítására nem alkalmas". Amerikában ugyanis mindenért perelni lehet, ami nincs benne a használati utasításban (ezzel gondolom, nem mondtam újat). A magyar jog kicsit másként gondolkodik, ő már feltételez egyfajta önállóságot az alanyairól - ellentétben az amerikai joggal, mely gyakorlatilag idiótaként szólítja meg őket. Így joggal érezheti sértve magát a magyar ügyfél, ha arra hívják fel a figyelmét, hogy ne szárítson macskát a mikroban, vagy figyeljen, oda ne zárja kicsi kezét a kocsiajtó.

Azonban - sajnos - a macskás történet nem csak városi legenda. Létező jogeset az amerikai jogban, és már több mint 20 éve történt. A történet a következő: egy idős asszony mikrohullámú sütőt kapott unokáitól karácsonyra. Az unokák elmondták neki: nagyi, ezt mindarra használhatod, amire a rendes sütődet. Az unokák csak egy valamire nem gondoltak: nagymama fürdetés után a nyitott sütőajtóban szárítgatta a macskáját (meg ne fázzon szegény). És ha a sütőt lehetett macskaszárításra hasznáni, akkor minden bizonnyal a mikrohullámút is lehet. Nagyi úgy vélte, cirmost éppoly könnyedén megszárítja egy rövidprogram a mikroban, mint a rendes sütő. Sajnos azonban a macska szomorú véget ért, szegénykém - és egyébként rettenetesen sajnálom az állatot - nem egyszerűen elpusztult, hanem állítólag nagyon csúnya látványt nyújtott, merthogy a mikroban felejtett virslihez hasonló módon robbant fel.

No, ezért kellett a mikrohullámút forgalmazó cégnek kártérítést fizetnie - merthogy nem volt benne a használati utasításban, hogy mit művel egy macskával a mikro - és ezért írják mostmár bele a használati utasításokba ezt is, és sok egyéb blődséget is.
Csak ha valakinek esetleg hiányzott volna az infó.
_________________________________________________________
*fenti sorokat az általam nagyra becsült dr. Székely László Tanár Úr előadásán elhangzottak ihlették

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Az egész urbánus legenda:

https://www.snopes.com/fact-check/the-microwaved-pet/